Fedeztetés nyilvántartás

Fedeztetési jegyzőkönyv

Tenyészeredmény-bejelentő lap

Pót fedeztetési jegyzőkönyv

Külföldi fedeztetési jegyek

 

Fedeztetési jegyzőkönyv

Az állattenyésztésről szóló 1993. évi CXIV. törvény értelmében fedeztetni/termékenyíteni csak valamely tenyésztő egyesület által elismert, engedélyezett apaállattal lehet. A fedeztetési/termékenyítési engedélyeket az egyesületek minden év januárjában adják ki, és egy évre szólnak.

A fedeztetés/termékenyítés dokumentálásának további előfeltétele, hogy a méntartó törzskönyvi nyilvántartási szerződést köt a tenyésztőszervezettel vagy az annak megbízásából eljáró MLOSZ-szel. A szerződések mellékleteként kerülnek ki a fedeztetési/termékenyítési jegyzőkönyvek, amely a törzskönyvezés egyik alapdokumentuma.

A fedeztetési jegyzőkönyvet a méntartónak a fedeztetés/termékenyítés megtörténte után minden esetben ki kell tölteni, és annak utolsó példányát a kancatartó részére átadni, hiszen a fedeztetési jegyzőkönyv megléte előfeltétele a megszületendő csikó ismert származással történő nyilvántartásba vételéhez.

 Ugrás a lap tetejére

Tenyészeredmény-bejelentő lap

A fedeztetési jegyzőkönyv negyedik példányán található egy leválasztható rész, a tenyészeredmény-bejelentő lap, amelyet kérünk minden esetben, az esemény bekövetkezte után azonnal, teljes körűen kitölteni és postán beküldeni. Erre az információszolgáltatáson túl, az optimális munkaszervezés miatt is szükség van. A lótenyésztési felügyelők innen értesülhetnek a termékenyítés/fedeztetés eredményéről (csikó/vetélés/elhullás) és ennek alapján értesítik ki a kancatulajdonosokat a bélyegzés/chippelés időpontjáról és helyszínéről. (Amennyiben ezt valaki nem küldi be, úgy annak csikójáról nincs tudomásunk.)

 Ugrás a lap tetejére

 Pót fedeztetési jegyzőkönyv

 Amennyiben a kanca fedeztetésekor/termékenyítésekor a fedeztetési jegyzőkönyv nem került kiállításra, lehetőség van annak utólagos megrendelésére az alábbi szakmai feltételek megléte esetén:

–  a mén rendelkezik arra az évre fedeztetési/termékenyítési engedéllyel
–  a megszületett csikó feltételezett származását DNS vizsgálat igazolja

A pót-fedeztetési jegy iránti kérelmet a területileg illetékes lótenyésztési felügyelőnél lehet kezdeményezni.

 Ugrás a lap tetejére

Külföldi fedeztetési jegyek

A külföldi fedeztetési jeggyel rendelkező csikók nyilvántartásba vételéhez az alábbi dokumentumok szükségesek:

–  külföldi fedeztetési jegy
–  a mén hivatalos származási lapjának másolata
–  a mén DNS-kártyája

 A külföldi fedeztetési jegy nyilvántartásba vételének (a magyar fedeztetési jeggyel megegyező) díja van.

Ugrás a lap tetejére

Shagya-arabLipicaiNóniuszFurioso North StarGidránKisbéri-félvérHuculMagyar sportlóArab telivér Angol telivérÜgetőShetland póniHaflingi kislóFjord ló Sportpóni