Embrió átültetés

A biológiai anya fedeztetésekor/termékenyítésekor fedeztetési jegyzőkönyvet állít ki a fedeztetési állomás, amelynek negyedik példányát átadja a kancatartó részére.

Az embrió/ oocyta kimosást/ in vitro fertilizált petesejt beültetést végző szakember jegyzőkönyvet (innen letölthető) állít ki, amelyben feltünteti a biológiai apát, anyát és a befogadó anyát, majd ezt átadja a kancatartónak. Amennyiben a mellékelt jegyzőkönyv nem áll rendelkezésre, a csikó ismeretlen származásúnak minősül. A jegyzőkönyvet a csikót azonosító lótenyésztési felügyelő az azonosítás alkalmával elveszi.

 

A megszületett csikó jelölése előtt a megyei felügyelővel együttműködő magán állatorvos mintát vesz a csikóból a DNS vizsgálat elvégzése céljából. A csikó DNS mintája összehasonlításra kerül a genetikai anyáéval és apáéval (megerősítés céljából), illetve a recipiens kancáéval (kizárás céljából). Ezért amennyiben szükséges, a két kancából is mintát kell venni.

A csikó csak a fedeztetési jegyzőkönyvön szereplő, származást megerősítő DNS vizsgálat megérkezése után jelölhető. Az azonosítás során a csikójelölési jegyzőkönyvre a genetikai szülőket, illetve a beavatkozás tényét fel kell feltüntetni, amely a lóútlevélbe is bekerül.

Az embrióátültető állomást üzemeltetési engedély alapján lehet működtetni. Az üzemeltetési engedélyt kérelem alapján az MgSzH adja ki a 39/1994. (VI. 28.) FM rendelet „A mesterséges termékenyítésről, az embrióátültetésről, az állati szaporítóanyagok előállításáról, felkínálásáról, forgalmazásáról és felhasználásáról” értelmében.

Shagya-arabLipicaiNóniuszFurioso North StarGidránKisbéri-félvérHuculMagyar sportlóArab telivér Angol telivérÜgetőShetland póniHaflingi kislóFjord ló Sportpóni