Tenyészetkód igénylés

TÁJÉKOZTATÓ A TENYÉSZETKÓD IGÉNYLÉSRŐL

 

A tartási helyek, a tenyészetek és az ezekkel kapcsolatos egyes adatok országos nyilvántartási rendszeréről szóló 119/2007. (X. 18.) FVM rendelet értelmében minden olyan helyet, ahol akár legalább egy lófélét is tartanak, be kell jelenteni a kormányhivatalhoz.

A folyamat részletes leírását az alábbiakban találják.

 

ELSŐ LÉPÉS: REGISZTRÁCIÓ AZ MVH-NÁL

Állattartó telep létesítéséhez az állattartónak rendelkeznie kell az MVH-tól kapott ügyfél-regisztrációs számmal (ez egy korábban 100-zal, ma 10-zel kezdődő tízjegyű szám).

Az ügyfél regisztrációs számot természetes személyek a G1010-01 számú, nem természetes személyek a G1020-01 számú nyomtatványon igényelhetik a székhely/lakóhely szerinti illetékes megyei kirendeltségein vagy az MVH Központi Ügyfélszolgálatán, melynek levelezési címe: 1385 Budapest 62. Pf. 867. 

A nyomtatványok az alábbi linken megtalálhatóak:
http://www.mvh.gov.hu/portal/MVHPortal/default/mainmenu/ugyfelnyilvantartas/hatalyos_ugyfelnyilvantartasi__20131029_1040673

 

MÁSODIK LÉPÉS: LÓFÉLE TENYÉSZET ÉS TARTÁSI HELY BEJELENTÉSE A KORMÁNYHIVATALNÁL

Ha az MVH ügyfél-azonosító szám megérkezett, akkor lehet a www.enar.hu oldalon található TIR ikonra kattintva a 2150-es tenyészet bejelentő és a 2152-es tartási hely bejelentő vagy 2153-as tartási hely módosító formanyomtatványokat letölteni.

1. A formanyomtatványok letöltése és a kitöltési útmutató szerinti kitöltése:

  • 2150 tenyészet bejelentő lap: a tenyészet címéről, a levelezési címéről, az állattartás típusáról és a tenyészet besorolásáról nyilatkozik az állattartó.
  • 2152 tartási hely bejelentése: az állatfajról, a tartási helyről (ha külterület vagy tanya, akkor a helyrajzi számot is meg kell adni, ami a földhivatalban regisztrált, különben nem lesz sikeres a regisztráció) és a kapacitásról (istálló, karám, legelő) nyilatkozik az állattartó. Fontos a kapacitás megjelölése, ennek hiányában sikertelen lesz a bejelentés.
  •  2153 tartási hely módosítása: ezt a nyomtatványt abban az esetben szükséges kitölteni a 2152-es helyett, ha már rendelkezik tenyészetkóddal, de arra csak másik állatfaj van bejelentve. Ebben az esetben a korábban bejelentett adatok módosítására van szükség.

A nyomtatványok az alábbi linken megtalálhatóak:
http://enar.hu/      (lap alján TIR –> Útmutatók, bizonylatok)

 

2. Hatósági állatorvos ellenjegyzése: a kitöltött nyomtatványokat a területileg illetékes hatósági állatorvossal alá kell íratni. Ellenjegyzés nélkül a kitöltött nyomtatványokat a kormányhivatalok nem tudják feldolgozni.
 
3. Postázás: A hatósági állatorvossal által ellenjegyzett dokumentumokat a területileg illetékes Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság Ügyfélszolgálat címére, vagy a NÉBIH ENAR Központ (1525 Budapest Pf.: 30.) címére lehet postázni.

 

HARMADIK LÉPÉS: A LÓFÉLE EGYEDEK BEJELENTÉSE AZ ORSZÁGOS LÓTENYÉSZTÉSI INFORMÁCIÓS RENDSZERBE

A folyamat záró lépése során kapcsolódik össze a konkrét lóféle egyed a tenyészetkóddal.

Tehát, a tenyészetkód és tartási hely azonosító megérkezése után a NÉBIH honlapjáról letölthető “Lótartási hely bejelentő lap”-ot kell eljuttatni a NÉBIH Lóútlevél Irodába (cím: 1144 Budapest, Remény utca 42/b.) postai úton.

A nyomtatvány az alábbi linken megtalálható:
https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/allattenyesztes/szakteruletek/lo/nyomtatvanyok/ai_lo_nyomtatvany.html?query=l%C3%B3tart%C3%A1s

Shagya-arabLipicaiNóniuszFurioso North StarGidránKisbéri-félvérHuculMagyar sportlóArab telivér Angol telivérÜgetőShetland póniWelsh póniConnemara póniHaflingi kislóFjord ló Sportpóni