Külföldi lovak nyilvántartásba vétele

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége adott évre vonatkozó szolgáltatási díjjegyzékét a tenyésztőszervezeti vezetők jóváhagyása mellett minden év elején az évadnyitó értekezlet keretében végzi el. Az idei évben jelentős módosításra kerültek a külföldi tenyésztésű lovak regisztrációjával kapcsolatos díjtételek.

A döntés hátterében első sorban a magyar tenyésztők védelme áll. Az MLOSZ, illetve a hazai tenyésztőszervezetek elkötelezettek a magyarországi lótenyésztés mellett, ezért ennek elősegítését a szolgáltatási árakban is érzékeltetni kívánják. Úgy ítélik meg, hogy ezzel a hazai tenyésztésű lovak piacvédelmét is szolgálják, és nehezítik a genetikai értékükben egyes esetekben kifogásolható, a hazainál vélhetően nem minden esetben kiemelkedően jobb egyedek egyre növekvő importját.

A 2015-től bevezetett áremelés hozzájárul ahhoz, hogy a korábbi társadalmi szerepvállalásainkat meg tudjuk tartani, a tenyésztőknek ágazati megjelenést, vagy különböző díjazásokat tudjunk munkájuk elismeréseként adni. Az MLOSZ évek óta aktív támogatója a tenyészversenynek, a CSIO megrendezésének, a Magyar Ló Kupának, a regionális, de nagy jelentőségű állattenyésztési kiállításoknak.

Ma már egyértelmű, hogy a korábbi külföldi lónyilvántartási díjak irreálisan alacsonyak voltak, sem az importok bekerülési árával, sem a lovak genetikai értékével, sem a rendszer használatának mértékével nem voltak arányosak.

A hozzánk érkezett tenyésztői reagálásokat mérlegelve, és azt elfogadva a külföldi lovak nyilvántartásba vételét  az április 1-ig beérkező kérelmek esetén a korábbi áron végezzük el (regisztráció: bruttó 6500 HUF, honosítás: bruttó 12 000 HUF), ezzel egy átmeneti időt biztosítunk a szolgáltatás megrendelésére.

Shagya-arabLipicaiNóniuszFurioso North StarGidránKisbéri-félvérHuculMagyar sportlóArab telivér Angol telivérÜgetőShetland póniWelsh póniConnemara póniHaflingi kislóFjord ló Sportpóni