Horn Artúr díj – dr. Mihók Sándor

A rangos szakmai elismerést a Hódmezővásárhelyen megrendezett XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok rendezvényén vehette át dr. Mihók Sándor.

A Horn Artúr díjat a Magyar Állattenyésztők Szövetsége minden évben egy személy részére ítéli oda. Idén ebben a rangos szakmai elismerésben dr. Mihók Sándor, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar professzor emeritusa részesült.

Dr. Mihók Sándor tudományos munkája elsősorban a lótenyésztés, és a víziszárnyas-tenyésztés kérdéseire, az utóbbi két évtizedben egyre inkább a veszélyeztetett hagyományos fajták genetikai értékének védelmére terjedt ki. Tudományos közleményeinek száma közelít a háromszázhoz, egy negyedük idegen nyelven jelent meg!

Figyelemre méltó tankönyv/szakkönyv szerzői tevékenysége is. Fontosabb könyvei a „ Ló és szamár fajtatan (2001), A Baromfi fajtatan (2006), a “Génmegőrzés” (2006), “A póniló és a kisló”(2006), “A hucul”(2014), „A gidrán” (2015). Emellett a Szabó Ferenc szerkesztette Általános állattenyésztés (2004) könyvekben a „Küllemtan”, a Horn Péter szerkesztette Baromfitenyésztés tankönyvben „Lúd és kacsa tenyésztés fejezeteket”, Tóth S. – Szalay I. által szerkesztett „A haszonállatfajok szelekciója könyvben (2008) a „Ló szelekciója” fejezetet írta. Ezek egy részét az egész agrár-felsőoktatásban kötelező tankönyvként használják. Több alkalommal kapott tankönyv nívódíj elismerést. Sorozatszerkesztője az immár kilenc kötetnél tartó „Lovaskultúra” sorozatnak.

Néhány állatfaj kivételével szinte valamennyi oktatásában részt vett, számos tantárgyat vezetett be az agrárképzésbe. Ma már nehezen értelmezhető, de az Ő törekvésének eredménye, hogy a debreceni tanszéken már 30 évvel ezelőtt elkezdődött a lótenyésztés diszciplína oktatása. Sikerre vitte, hogy a természetvédelmi mérnök alapképzésben elfogadott tantárgy lett az „Őshonos haszonállatok tenyésztése”, vagy a „Génvédelem” tárgy a PhD képzésben. A felsoroltak mellett MSc képzésben oktatja a „Tenyésztésszervezés” és a „Küllemtan” tárgyakat, amelyeknek tantárgyi programját a többivel együtt kidolgozta!

A civil tenyésztésszervezésben is fontos feladatokat teljesít, többek között alapítója, majd ügyvezetője, jelenleg társadalmi elnöke a Póni és Kislótenyésztők Országos Egyesületének. A Kisbéri és Gidrán Lótenyésztők Országos Egyesületében a gidrán fajta tenyésztési bizottságát vezeti. A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségének társadalmi elnöke, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége társelnöke. Nemzetközi tevékenysége is ismeret, alelnöke és a tenyésztő bizottság vezetője volt több cikluson át az 1992-ben alapított Hucul International Federation szervezetnek. Jelenleg a tenyésztő bizottság tagja.

Farmer Expo állattenyésztési kiállításának szakmai alapítója, majd néhány kiváló munkatársával 24 éve fő szervezője.

Az elismerést Fekete Balázs, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke adta át a XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok rendezvényén, ahol összesen 215 állattenyésztő kiállító, köztük 16 tenyésztő szervezet valamint 250 ipari kiállító jelent meg.

Shagya-arabLipicaiNóniuszFurioso North StarGidránKisbéri-félvérHuculMagyar sportlóArab telivér Angol telivérÜgetőShetland póniWelsh póniConnemara póniHaflingi kislóFjord ló Sportpóni